EKLEKTYCZNE_200M

5 rzeczy na które warto wiedzieć o projekcie:

1-WYBURZENIA w planie od architekta salon podzielony był otworem na korytarz, my dodaliśmy kaweł ściany i tym samy powiększyliśmy łazienkę na parterze…ale chwila, żeby było ciekawiej łazienka jest przejściowym pomieszczeniem, pomiędzy korytarzem a pomieszczeniem gospodarczym. Taki kompromis pozwolił nam na uzyskanie przytulnej przestrzeni w salonie i całkiem dużej łazienki na parterze (a nie tylko schowka na wc pod schodami).

2-WYBURZENIA wyburzyliśmy ścianę od wiatrołapu i w jej miejsce wstawiliśmy przeszkloną ścianę, wpuszczając tym samym światło do tej przestrzeni.

3-ZMIANA MATERIAŁÓW W OSTATNIEJ CHWILI wizualizacje różnią się od zdjęć projektu finalnego…tak to się zdarza. Czasem jest tak, że oddaję Inwestorowi projekt, wraz z listą materiałów  do zamówienia i wtedy Klient nie jeżdżąc do sklepów zamawia wybrane elementy. Czasem jednak (tak jak w tym przypadku) pracuję z ludźmi zaangażowanymi w projekt i budowę. Wszystkie elementy do wnętrz oglądaliśmy razem, począwszy od kafli, podłóg drewnianych, kolorów na ściany, mebli, a skończywszy na tkaninach montowanych w oknach. Wiele elementów zostało zmienionych naszą wspólną decyzją już po wykonaniu projektu i tak np w małej łazience na parterze zamiast tapety we flamingi mamy kafle  w kształcie łuski ryby, zmieniła się też tapeta w sypialni…reasumując zmieniły się pewne materiały ale duch projektu pozostał.

4-BATERIA NA KTÓRĄ CZEKALIŚMY 100LAT. Jest to oczywiście przesada, że 100 lat, ale naprawdę bardzo, bardzo długo czekaliśmy (ok 8 miesięcy) na baterię umywalkową w kolorze miedzi do jednej z łazienek. Piszę o tym, bo wybierając baterię o nietypowej barwie zwykle czeka się dłużej i warto o tym wiedzieć, że może to być nawet bardzo długo, jak np okaże się, że jest niewiele zamówień na taki odcień. My mieliśmy trochę pecha, ale warto było czekać, bo efekt jest świetny.

5-SCHODY I ROŚLINY. Na parterze przedłużyłam ostatni stopień tak, że tworzy kształt rombu na którym zmieści się długa donica i pnącza oplatające linki przy ścianie od schodów. Całość tworzy spójna kompozycję z donicą i dodatkowo tak „rozlane” stopnie na dole zapraszają odbiorcę do wejścia wyżej. Bardzo lubię nietypowe rozwiązania i jeszcze bardziej Inwestorów, którzy mają odwagę je wykonać.

Poniżej zdjęcia robione podczas nadzoru autorskiego: